Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
Huskeliste PLANLÆGGER
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS!
PLANLÆG DIN FEST
Maden

Den Danske Menu til Mortensaften

Denne artikel er baseret på baggrund af Alletiders Kogebog

temp

Forret: Spinatroulade med røget laks

Ingredienser:

450 gram Helbladet spinat, dybfrost
15 gram Smør
4 Æg
0.5 tsk. Citronskal
Salt
Peber
Muskat
Fyld:
200 gram Laks koldrøget
150 gram Flødeost, naturel
1 dl. Creme fraiche 38 %
2 spsk. Dild, frisk
Salt
Peber

Opskrift

Spinaten presses fri for væde, den vejer nu ca 200g frisk spinat kan også bruges, men den skal blancheres først, og du skal beregne noget mere, minimum det dobbelte.
Spinaten blendes med smør og æggeblommer. Citronskal, salt, peber og muskatnød tilsættes.

Æggehvider piskes stive og vendes i spinatmassen. Massen smøres ud på et stykke smurt bagepapir ca 1/2 cm tykkelse. Bages ca 10 min v 200 grader C. alm. ovn. Skal føles fast men ikke tør. Efter bagning dækkes spinaten til med et fugtigt viskestykke.

FYLD:
Ost røres med creme fraiche, Hakket laks og dild tilsættes og smages til med salt og peber.
Spinatmassen lægges på bagepapir med bunden opad. Oste/lakse massen smøres forsigtigt på spinatpladen. Det hele rulles sammen og pakkes ind i bagepapiret. Hviler i køleskab mindst 3 timer men gerne til næste dag.
Ved servering skæres rouladen i tynde skiver og pyntes med citronspringer, tomatbåde og en dildkvist.

Hovedret: Mortensgås med æble- og sveskefyld

temp
Ingredienser:
5-6 kg. gås
2 tsk. salt
0.5 tsk. peber
1 tsk. sukker
300 g. æbler
150 g. svesker
Sauce:
hals og indmad
suppe
salt
peber
kulør

Den rensede gås drysses indvendig med krydderierne og fyldes med æblebåde og svesker. Gåsen gnides udvendig med lidt salt, lægges med ryggen opad på den smurte ovn rist over bradepanden og stilles i en kold ovn. Ovnen stilles på 160 grader C. alm. ovn. Hæld 1 1/2 liter kogende vand i bradepanden.

Vend gåsen efter 1 time. Efter 5-5 1/2 time, hældes vand og afsmeltet fedt af bradepanden. Ovnen stilles på 250 grader C. alm. ovn og gåsen brunes.

Sauce:
Brun hals og indmad i en gryde. Dæk det med suppe og kog det i én time. Si skyen fra og tilsæt skyen fra bradepanden. Jævnes, smages til og farves med kulør.

Desert: Bagte marcipanæbler med is

Ingredienser:
6 Æbler, røde
1.5 Æggehvide
150 gram Ren rå marcipan
0.5 dl. Rasp
45 gram Sukker
5 dl. Vanilleis

Opskrift

Æblerne skrælles og kernehuset hules ud. Bland en fast masse af æggehvide og marcipan og fyld i æblehullet. Herefter rulles æblerne i en blanding af rasp og sukker.

Æblerne lægges i et ovnfast fad og bages i en forvarmet ovn ved 200 grader C. alm. ovn til overfladen er let brunlig (ca. 20 min).

Serveres straks varme med vanilleis.