Mortensaften
Gem Artiklen Gem

Artiklen bliver gemt i din kurv. Tilgængelig når du har brug for den.

Den Danske Menu til Mortensaften

Denne artikel er baseret på baggrund af Alletiders Kogebog

Forret: Spinatroulade med røget laks

Ingredienser:

450gramHelbladet spinat, dybfrost
15gramSmør
4 Æg
0.5tsk.Citronskal
  Salt
  Peber
  Muskat
   
  Fyld:
200gramLaks koldrøget
150gramFlødeost, naturel
1dl.Creme fraiche 38 %
2spsk.Dild, frisk
  Salt
  Peber
  

4_8803_880

Opskrift

Spinaten presses fri for væde, den vejer nu ca 200g frisk spinat kan også bruges, men den skal blancheres først, og du skal beregne noget mere, minimum det dobbelte.
Spinaten blendes med smør og æggeblommer. Citronskal, salt, peber og muskatnød tilsættes.

Æggehvider piskes stive og vendes i spinatmassen. Massen smøres ud på et stykke smurt bagepapir ca 1/2 cm tykkelse. Bages ca 10 min v 200 grader C. alm. ovn. Skal føles fast men ikke tør. Efter bagning dækkes spinaten til med et fugtigt viskestykke.

FYLD:
Ost røres med creme fraiche, Hakket laks og dild tilsættes og smages til med salt og peber.
Spinatmassen lægges på bagepapir med bunden opad. Oste/lakse massen smøres forsigtigt på spinatpladen. Det hele rulles sammen og pakkes ind i bagepapiret. Hviler i køleskab mindst 3 timer men gerne til næste dag.
Ved servering skæres rouladen i tynde skiver og pyntes med citronspringer, tomatbåde og en dildkvist.

Hovedret: Mortensgås med æble- og sveskefyld

Ingredienser:
5-6 kg.gås
2 tsk.salt
0.5 tsk.peber
1 tsk.sukker
300 g.æbler
150 g.svesker
   
  Sauce:
  hals og indmad
  suppe
  salt
  peber
  kulør

gaes-med-aebler

Den rensede gås drysses indvendig med krydderierne og fyldes med æblebåde og svesker. Gåsen gnides udvendig med lidt salt, lægges med ryggen opad på den smurte ovn rist over bradepanden og stilles i en kold ovn. Ovnen stilles på 160 grader C. alm. ovn. Hæld 1 1/2 liter kogende vand i bradepanden.

Vend gåsen efter 1 time. Efter 5-5 1/2 time, hældes vand og afsmeltet fedt af bradepanden. Ovnen stilles på 250 grader C. alm. ovn og gåsen brunes.

Sauce:
Brun hals og indmad i en gryde. Dæk det med suppe og kog det i én time. Si skyen fra og tilsæt skyen fra bradepanden. Jævnes, smages til og farves med kulør.

Desert: Bagte marcipanæbler med is

Ingredienser:
6 Æbler, røde
   
1.5 Æggehvide
150gramRen rå marcipan
   
0.5dl.Rasp
45gramSukker
   
5dl.Vanilleis

marcipanaeble-med-is

Opskrift

Æblerne skrælles og kernehuset hules ud. Bland en fast masse af æggehvide og marcipan og fyld i æblehullet. Herefter rulles æblerne i en blanding af rasp og sukker.

Æblerne lægges i et ovnfast fad og bages i en forvarmet ovn ved 200 grader C. alm. ovn til overfladen er let brunlig (ca. 20 min).

Serveres straks varme med vanilleis.

RELATEREDE GUIDES