Jubilæum
Gem Artiklen Gem

Artiklen bliver gemt i din kurv. Tilgængelig når du har brug for den.

Den gode Jubilæumstale

    Det kan være svært at holde en god tale, men det er for de fleste mennesker helt normalt. Skal du fejre jubilæum af den ene eller anden art og derfor skal holde en tale, kan det være svært at finde ud af, hvad der skal med, hvordan den skal holdes osv. I denne artikel finder du en guide til en god tale.

Guide til en god jubilæumstale

For at få en rigtig god tale, er der nogle faktorer, der er vigtige at få med helt fra start af. Kom godt i gang med din tale, ved at lave en brainstorming. Du kan enten lave din brainstorming alene, eller få hjælp af familie, venner eller kolleger. Skriv alt, hvad du kommer i tanke om ned på papir. Når du har lavet din brainstorming, vil du have et papir fyldt med oplevelser og historier. Vælg nu de historier eller oplevelser, der er specielt gode. Som betyder noget særligt for dig eller for dem, du skal holde talen for. Derefter finder du den røde tråd i talen. Find en god rækkefølge i de historier og oplevelser, du gerne vil fortælle om. På den måde kan du forberede en sammenhæng mellem de forskellige emner. Brug f.eks. "bindesætninger" som "dette minder mig om...", "da han så blev ældre/senere hen..." osv. Kan du få humor med i din tale, er du nået langt. Husk dog, at du skal have folk til at grine med og ikke af. I bund og grund, vil udtrykke din glæde ved jubilæet. Inddirekte humor er også godt i taler. Din energi og udstråling skal være positiv. Nu har du valgt nogle gode historier og oplevelser. Talen er derfor en hyldest til firmaet, foreningen eller din tid i firmaet. Sørg derfor for at give alle en god oplevelse. Derudover skal din tale have personlighed. Tal fra hjertet, det vil medhørerne helt sikkert kunne mærke. Mennesker reagerer på oprigtighed, og når der vises ægte følelser. Hvilket du bør benytte dig af i din tale. Er din tale personlig og oprigtigt, opnår du samtidig, at den vil blive husket tilbage på med glæde og positivitet.

Når du skal til at holde talen

Starten af din tale vil ofte være den sværeste del, fordi det er her, du er mest nervøs og måske usikker på, hvordan hele situationen udvikler sig. Det er derfor vigtigt at få en god start på din tale, hvor det kan være en god idé at smalltalke, kommentere på hændelser fra dagen eller andet - på den måde bliver du "talt varm" og er klar til at give din tale. Tænk over afslutningen på din tale. Alt afhængigt af, hvordan du ønsker din tale skal opfattes, afslut da med dette. Ønsker du eksempelvis, at den skal være sjov, slut da af med en sjov bemærkning. På den måde når du ind til modtagerne og lader dem huske talen for det sidste, du fik udtrykt. Sidst, men ikke mindst, skal du øve dig på din tale. Øv den højlydt og gerne foran et familiemedlem, en ven eller en anden, der kan give dig feedback. Det giver dig sikkerhed og vil være med til at hjælpe mod den eventuelle nervøsitet, der kan opstå. Cue cards kan blive din redning, hvis du mister fokus under talen. Lav derfor din tale i punktform, så du nemt kan komme på rette spor igen. Til sidst er der kun tilbage at ønske tillykke og rigtig god fornøjelse!  

RELATEREDE GUIDES