Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
PLANLÆGGER Notifications
2
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS! Planner sidebar gif DET ER NEMT, SE MERE HER! Play
PLANLÆG DIN FEST
PLANLÆGGER Close
Planlæggeren følger dig rundt på siden med overblik og inspiration.
VÆRKTØJER & INDSTILLINGER
Close

Historien bag Sankthans, Sankthans' historie

Sankt Hans aften

Title

Klik her for at komme til det store overblik over alt om sankthansaften!

Historien bag Sankthans

På årets længste dag Sankthansaften samles vi om aftenen omkring bålet og tilbringer nogle hyggelige timer i den lune sommeraften enten sammen med familie og venner eller til offentlige arrangementer. Sankt Hans er det danske navn for Johannes døberen og er en fejring af hans fødselsdag. Kirken har regnet sig frem til, at Johannes blev født præcis et halvt år før Jesus, da der står skrevet i biblen, at Johannes’ mor var gravid i 6. måned, da englen bebudede Marias undfangelse.

Sankthans aften er ligesom julen blevet en aften i hyggens tegn hvor man traditionen tro samles omkring bålet og synger midsommervisen imens man sender heksen af sted mod Bloksbjerg for at jage de onde kræfter væk.

Traditionen med at sætte heks på bålet er ret ny og er først opstået i slutningen af 1800-tallet. Kirken har flere gange forsøgt at eliminere midsommerfesten og indtil for et par hundrede år siden var det bål og andre festligheder i forbindelse med midsommeren forbudt mange steder. Kirken fandt det nemlig upassende, at ugudelige mennesker udførte hedenske ritualer, samtidig med at de sang upassende sange og drak.

Sankthans er ikke bare sankthans, som vi kender det i dag med et stort bål og en kludeheks på og hyggelige timer i selskab med venner og familie. Der findes flere historier og bud på hvordan denne højtid er opstået. Nedenfor kan du læse nogle af teorierne omkring sankthans.

Magi & Overtro

I Oldtiden levede man i pagt med naturkræfterne, magi og magiske ritualer var en del af dagligdagen, hvor den vigtigste livgivende kraft var solen og soltilbedelse kendes også fra stort set alle oldtidskulturer. For de der levede længst mod nord, så man særligt frem til solens tilbagevending, hvilket var et tegn på frugtbarhed og begyndelsen på en ny livscyklus.

De to tider der var særligt betydningsfulde, var årets korteste dag, hvor lyset begynder at komme tilbage og årets længste hvor frugtbarheden kulminerer. Man mener, at Solvognen fra den danske Bronzealder er blevet anvendt ved lys- og frugtbarhedsceremonier. Da frugtbarheden var afgørende for at opretholde livet, antog man at magien, var særlig stærk ved solhvervet.

Da kristendommen vandt indpas, blev oldtidsmagi overtro. Allerede i vikingetiden hvor den nordiske mytologis guder og sagn havde vundet indpas, blev magien mindre betydningsfuld. Da danerne blev kristne, hang traditionen med solhvervsfesterne ved og efterhånden blev der sat et mere kristent præg på denne tradition.

 

For at finde oprindelsen for den hyggelige bålfest som Sankthans nu engang er, skal vi tilbage til Oldtiden, hvor naturkræfter og magi styrede verden. Religion og magi har meget til fælles, da de begge forudsætter troen på højere magter og overnaturlige sammenhænge. Forskellen ligger i, at magi er et aktivt middel til at påvirke disse højere magter, hvorimod religion kræver bøn og tilbedelse.

SE ALLE KATEGORY NAME ARTIKLER