Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
PLANLÆGGER Notifications
2
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS! Planner sidebar gif DET ER NEMT, SE MERE HER! Play
PLANLÆG DIN FEST
PLANLÆGGER Close
Planlæggeren følger dig rundt på siden med overblik og inspiration.
VÆRKTØJER & INDSTILLINGER
Close

Historien om Halloween

Takt og Tone

Title

Historien om Halloween

temp

Halloween er en højtid, vi alle kender til. Med al den reklame hvert år er det svært ikke at gøre det. Nogle mener, det går over gevind, og at sådan en amerikansk tradition ikke hører hjemme i Europa. Når du har læst denne artikel, vil du vide mere om halloweens historie, end de fleste andre gør. Halloween oprinder nemlig ikke fra USA, men Europa.

Halloween oprinder fra Europa

D. 1. november var starten på kelternes nye år, så d. 31. oktober fejrede de solguden Baal, og festen blev kaldt Samhain. Det gjorde de, fordi kelterne troede, at vinteren stjal solen fra dem. Efter denne tid brændte de blandt andet bål af og festede om natten. Bålet skulle også virke som en slags fyrtårn for de dødes sjæle, som kom tilbage til de dødeliges verden på denne aften. Ligeledes skulle bålet skræmme onde ånder væk.

De onde ånder der kom tilbage, forsøgte at overtage en levendes krop, da dette var den eneste måde at få et liv efter døden på. Kelterne klædte sig derfor ud som døde og afskyelige skabninger både for at narre og skræmme de onde ånder, og lavede samtidig et kæmpe spektakel for at skræmme dem yderligere. Desuden siges det, at kelterne brændte hekse af på bålet for at advare de onde ånder om ikke at komme nær. Måske det har en forbindelse til Sankthansaften?

For mere end 2000 år siden havde det gamle folk, kelterne, spredt sig over store dele af Europa. Disse keltere havde en religion, de kaldte for druisme, og som indebar mange mystiske ritualer. Deriblandt stenkonstruktioner som Stonehenge i England der er en del af disse ritualer.

temp

Romeres og kristnes indflydelse på Halloween

I det 9. århundrede spredte kristendommen sig i Europa. De kristne havde tre helligdage lige omkring oktobers slutning og novembers start. D. 31. oktober var kendt som All Hallows Day, d. 1. november blev All Saints Day og d. 2. november blev All Souls Day.

All Saints Day kender vi som Allehelgens dag i Danmark. Det er her, vi fejrer alle de hellige mænd og kvinder der har viet deres liv til at hjælpe andre. All Hallows Day betyder "Den hellige dag" på dansk. Ifølge gammel dansk tradition er det hvor hekse, spektakler og genfærd kommer og laver ballede for at håne de hellige ånder der fejres næste dag. I engelsksprogede lande er det ligeledes en hedensk aften, selvom det også kan ses, som en aften der bliver holdt hellig som optakt til All Saints Day.

Ordet halloween kommer fra All Hallows Day, som senere blev kaldt Hallows evening (Hellig aften) og til sidst blev trukket sammen til Hallow E'en eller halloween.

Nogle af traditionerne vi kender fra halloween, stammer egentlig fra den romerske fest, der fejrede gudinden Pomona, som var gud for frugtbarhed, velstand og overflod. De holdt festen d. 1. november, og her var en del af fornøjelighederne sjove lege. F.eks. blev æblet hængt i en snor fra loftet eller lagt i en balje med vand, og så skulle deltagerne ellers spise æblet uden at bruge hænderne.

temp

Trick & treat og vejen til Amerika

Historien foroven forklarer "Treat", men hvad så med "trick"? Halloween kom til Amerika, da Europæere immigrerede til "det nye land". Selvfølgelig fulgte nogle af deres traditioner med. Irerne begyndte at holde halloween i det små med roelygter, bål og fest. Med tiden blev festen større og større, og det blev tradition for drenge at lave drengestreger. Så dyr blev lukket ud af deres indhegning, vejskilte blev vendt på hovedet, husnumre byttet om og lignende narrestreger.

All Souls Day blev den dag, hvor man bad for alle de afdøde sjæle, som ikke havde været hellige i deres liv. Tiggere kom på den gode idé, at gå rundt fra gård til gård og bede om "sjælekager". Desto flere kager de fik fra bønderne, desto mere ville de bede for bøndernes afdøde slægtninge. De afdøde som ikke havde været hellige, befandt sig i helvedes forgård, skærsilden, og måtte bøde for deres synder, indtil de kunne komme i himmelen. Hvis de levende bad for dem, ville deres tid i skærsilden blive kortere, og det var ligemeget, hvem der bad for dem. Så tiggerne så muligheden og tog den.

temp

Halloweens græskar eller "Jack O'lantern"

Jack var en spasmager, som især yndede at drille djævelen selv. En historie fortæller om, hvordan Jack narrede djævelen til at forvandle sig til en mønt. Da djævelen gjorde dette, puttede Jack ham ned i sin lomme, og tog ikke djævelen op igen før tre dage efter. En anden gang fik Jack djævelen til at kravle op i et træ, hvorefter han skar et kors i træet. Djævelen var bange for korset, og kunne derfor ikke komme ned igen, før Jack fjernede korset.

Djævelen var rasende. Han havde fået nok af Jacks narrestreger. Så en sen aften satte djævelen sig til at vente på Jack. Da Jack kom gående forbi med sin lanterne, skyndte djævelen at putte et stykke glødende kul i lanternen. Djævelen sagde "Så kan du lære at narre mig! Din straf er at vandre jorden rundt til evig tid. Folk vil se mit stykke kul og de vil alle kalde dig for "Lanterne Jack".

En anden historie forklarer slutningen noget anderledes. Jack narrede ofte djævelen, men var derudover også en drukkenbolt. Da Jack døde, blev han både nægtet adgang til himmelen og helvede. Himmelen ville ikke have ham pga. hans måde at leve på, og helvede ville ikke have ham, da han havde narret djævelen. Så Jack var dømt til at vandre omkring på jorden igennem de iskolde nætter. For at han kunne finde vej, fik han en lanterne med et stykke glødende kul i, som kunne vise ham vejen igennem mørket.

Majsroen blev til græsker, da irerne i USA opdagede, at græskar blev modne lige netop i midten af oktober. Græskar var nemmere at udhule end roer, og derfor blev græskarret efterhånden det universelle symbol for halloween.

Men hvad har græskar så med halloween at gøre? Oprindeligt var der i Irland tradition for at lave Jack O' Lanterns op til halloween. Traditionen stammer fra fortællingen en mand ved navn Jack.

Halloween i dag

Skal du selv planlægge en Halloween-fest? Læs hvordan du holder en uhyggelig Halloween-fest

Som du nok kan forstå, er halloween en meget speciel helligdag, som er et miks af mange traditioner, kulturer og religioner. Så hvis du ikke føler, at halloween hører til i Danmark, så kig nærmere på dine egne rødder. Du vil opdage, at halloween ikke er så fremmed en tradition, som man måske kunne tro.

her

.

Klik her for at komme til det store overblik over alt om Halloween!

SE ALLE KATEGORY NAME ARTIKLER