Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
PLANLÆGGER Notifications
2
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS! Planner sidebar gif DET ER NEMT, SE MERE HER! Play
PLANLÆG DIN FEST
PLANLÆGGER Close
Planlæggeren følger dig rundt på siden med overblik og inspiration.
VÆRKTØJER & INDSTILLINGER
Close

Lege i det fri - Familielege - Børnelege

Picnic

Title

Sommeren og de lange lyse dage byder os ud i det fri. Vælger du og din familie af lave en familiedag med picnic i det grønne, vil lidt underholdning til børnene vække glæde. Men hvilke lege kan du og din familie lege efter maden er spist? Lad dig inspirere af legene herunder.

Lege i det fri

Lad de gode gamle børnelege inspirere dig - måske børnene allerede kender dem eller kender en ny form af den gamle leg. Der er masser af de traditionelle børnelege, hvor både børn og voksne kan være med. Herunder er en liste af forslag og kort beskrivelse af gode lege til dig og familien, når i vælger at tage på picnic eller bare vil lege i haven.

Sækkevæddeløb er en gammel udendørs aktivitet, som fungerer godt for både børn og voksne. Legen går ud på, at hver deltager får en sæk, som man skal kravle ned i og hoppe med. Marker start og mål med en kegle/trøje eller andet. Det gælder nu om at komme fra start til slut ved at hoppe så hurtigt som muligt. Tilpas længden af banen efter aldersgruppen. Konkurer enten to mod to eller på tid. Vil i gøre legen sværere, kom da bind for øjnene og hop da efter en partners stemme. 

To mand frem for en enke er også en god gammel børneleg, hvor alle kan deltage. Man

stiller op to og to i en række bag hinanden. Forrest står én deltager, som er ”enken”. Enken råber  ”To mand frem for en enke … løb”. De to  bageste i rækken løber til hver sin side op foran  enken. Det gælder nu for de to om at blive genforenet, inden enken fanger en af dem. Hvis de to bliver  forenet, stiller de sig forrest i rækken, og den samme er enke. Bliver den ene fanget, er den tiloversblevne den nye enke, og legen fortsætter. Det er en fordel, hvis man ikke er for mange på hvert hold, da ventetiden derfor kan blive for lang, del jer da heller op i mindre hold. 

Det er altid en udfordring, når den ene part i legen har bind for øjnene. Det kræver samarbejde og tillid - en god øvelse til dig og familien. I blindestafet er man sammen to og to, hvor den ene får bind for øjnene. Det gælder om at føre den første igennem forhindringbanen (lavet af kegler, trøjer eller andre ting) ved hjælp af at dirigere med stemmen. Parret bytter derefter roller . 

En leg der er sjov for de mindste, er kluddermor. Legen er både for børn og voksne og går ud på, at deltagerne stiller sig i en rundkreds med hinanden i hånden. Der udvælges en kluddermor som går væk fra resten af deltagerne. Rundkredsen flitrer sig nu sammen ved f.eks. at gå under og over hinandens arme UDEN at slippe hinandens hænder. Når man er filtret ind i hinanden kalder man "kluddermor, kluddermor". Kluddermoderen skal filtre kredsen op ved at fortælle deltagerne, hvad de skal gøre. 
Er den gammeldags leg for kedelig, kan i lege omvendt kluddermor. Deltagerne står i en rundkreds og lukker øjnene. Alle rækker deres hænder ind i midten og griber fat i én hånd med hver hånd (ikke sin egen). Når alle har en hånd i hver sin, åbnes øjnene. Det er nu holdets opgave, at løse kludret i fællesskab så det danner en eller flere rundkredse. Vær opmærksom på, at der kan opstå en ulæselig knude, hvorefter man starter forfra. 

Alle mine kyllinger kom hjem, er en klassisk gammelfangeleg som de fleste kender i en eller anden form. Det er en god leg, hvor både børn og voksne nemt kan deltage. Der udpeges en deltager der skal være "hønemor", og en anden deltager der skal være "ræv". De resterende deltagere er kyllinger, der skal nå hjem til kyllingemor uden at blive spist og forvandlet til ræv. Hønemor står i den ene ende af banen, kyllingerne i den anden ende og ræven/rævene i midten. Legen starter, når hønemor råber.
Hønemor: "Alle mine kyllinger kom hjem"
Kyllingerne: "Vi tør ikke"
Hønemor: "Hvorfor ikke?"
Kyllingerne: "Fordi ræven vil æde os med hud og hår og drikke vores blod"
Hønemor: "Kom hjem alligevel"
Nu skal kyllingerne løbe hjem til hønemor uden at blive fanget af ræven. Fanges man af ræven bliver man spist og forvandles til en ræv. Legen fortsætter, men nu er der flere ræve. Når alle kyllingerne er spist, er legen slut.

Forbereder du jeres underholdning hjemme fra, er æggeløb et sikkert hit hos børnene - især hvis ægget ikke er kogt! Man laver nogle hold med lige mange deltagere på hver, og en bane med en vendeplads. Placer et æg på en ske og tag skeen i munden. Når der råbes "start", løbes banen, hvorefter skeen med ægget bliver overdraget til den næste deltager, der fortsætter løbet. Taber man ægget skal deltageren løbe tilbage til start og hente et nyt. Det hold der først er færdige, har vundet legen. 
Det skal du bruge: Antal skeer til hvert hold, en eller flere pakker æg.

Banke, banke bøf er en sjov leg, hvis i er mange på familiepicnic. En udvælges til at banke bøf, de resterende deltagere sætter sig i en rundkreds. Den udvalgte går rund om rundkredsen og banker på deltagernes hoveder imens han/hun siger "banke, banke, banke". Den person man røre ved, når man endelig siger "bøf", skal rejse sig op og de løber i hver deres retning rundt om rundkredsen. Den der først når pladsen må sætte sig ned, den anden skal banke bøf. 

Tager i på picnic nær en skov eller i en skov, er der rig mulighed for at lege dåseskjul. En dåse, spand eller andet placeres på jorden. Finder tæller ved dåsen imens de andre deltagere gemmer sig. Når finderen har talt til det aftale tal, råbers "nu kommer jeg". Når finderen finder en af de gemte deltagere, løber han tilbage til dåsen og siger eksempelvis "Mette i dåsen" - hvis Mette opdager at hun er set, løbes der om kap til dåsen. Hvis Mette når dåsen inden finderen, sparker hun til den og befrier de andre deltagere der er fundet. Finderen skal nu tælle igen, de befriede deltagere gemmer sig igen. Når finderen har fundet alle deltagerne, er det nu den først fundne der er finder. Alt afhængigt af aldersgruppen og den ønskede sværhedsgrad, kan man undlade at kunne befri de fundne fra dåsen. 

Rundbold kræver en del deltagere, gerne 10 eller flere, for at det er sjovt. Deltagerne deles i to lige store hold. Banen er kvadratisk og markeres med kegler eller andet. Det ene hold er ude i "marken", spredt godt ud på banen. Det andet hold er inde og stiller sig op på en række. Udeholdet vælger en boldgiver, hvis plads markeres med en kegle eller andet. Deltagerne på indeholdet skiftes til at slå til den opgivne bold med battet. Det gælder nu for udeholdet om at gribe eller samle bolden op og så hurtigt som muligt, og kaste den tilbage til opgiveren, som siger "NU", når han/hun har bolden og står på opgiverpladsen. Hvis bolden gribes dør spilleren, ellers gælder det nu om at løbe rundt om banen fra hjørne til hjørne (hellepladser). Hvis en spiller er i løb mellem hjørnerne når der råbes "NU", dør deltageren. Der tælles point for hver gang en spiller når i mål. Holdene skifter, når der er tre døde. 
Alt afhængigt af den ønskede sværhedsgrad, kan reglen om en "frier" indføres - hvis en deltager når at løbe hele banen rundt inden der råbes nu, har han/hun løbet en frier, hvor en død kan blive levende. 
Du skal bruge: Kegler eller andet til at markere banen og opgiverpladsen, et bat (boldtræ) og en tennisbold.

Find selv på flere lege eller spørg børnene om de kender nogle andre fra børnehaven/skolen, de vil helt sikkert være ellevilde med at lære jer deres lege. God fornøjelse! 

SE ALLE KATEGORY NAME ARTIKLER