Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
PLANLÆGGER Notifications
2
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS! Planner sidebar gif DET ER NEMT, SE MERE HER! Play
PLANLÆG DIN FEST
PLANLÆGGER Close
Planlæggeren følger dig rundt på siden med overblik og inspiration.
VÆRKTØJER & INDSTILLINGER
Close

Title

Når man har fundet ud af, hvad man gerne vil spise mortensaften, så skal man i gang med at lave maden, så her er lidt omkring, hvilken and du skal vælge, og hvordan den kan steges. Først gælder det om, når man skal tilberede en and, at rense den grundigt. Dette er ikke kun at tage den ud af posen, vaske den lidt og så ind i ovnen.

Sådan findes den bedste and

Det kan godt være lidt af en jungle, når man skal ud og købe sin and. Der er lavet diverse test på nettet på, hvilken and man skal vælge. Ifølge TV 2’s test, lavet af kokkefaglærer på Hotel og Restaurantskolen Benny Friis Jensen, er der 3 kriterier, som din and gerne skal leve op til:

  • Fjerrester må ikke sidde tilbage på anden
  • Den skal dufte godt, for hvis den lugter jernagtigt, kan det være fordi, blodet er trukket ud i kødet
  • Så skal den smage godt, kødet skal være fast og saftigt, og ligesom med lugten må der ikke være en jernsmag

Den bedste and, som opfylder alle 3 kriterier, er Føtexs Landandtil en pris af 119 kr. Denne and vejer 2,8 kg, så det er en god and med godt kød på. Det kan dog være svært at bedømme kvaliteten på din and, når den ligger pakket ind nede i supermarkedet. Det, man skal kigge efter, er, om brysterne stritter, og om gumpen er stor og fyldig, når man ligger den foran sig. Det er dog ikke altid, at dette er nemt og se.

Klargøring

Hvis man har anden liggende i fryseren, eller hvis den er købt frossen, så er det en god idé at lade den tø langsomt op i køleskabet. Smagen bliver bedre, når man optør på denne måde. Inden man steger sin and, skal man klargøre den og sikre sig, at den er tømt for rester af indvolde og blod. Så skyl den godt igennem og rens den, eventuelt med fingrerne. Det kan også være, at der sidder nogle fjerstumper tilbage på anden, så dette skal man også lige tjekke. Man skal også huske at klippe vingerne af. De indeholder ikke kød og brænder nemt på. Når anden er helt ren, gnubbes den med salt indeni, og så skal du fylde den med lækkert fyld. Dette fyld kan være svesker, æbler og appelsiner. Det sidste, du så skal gøre, er at gnubbe salt og frisk peber på anden, og så er den klar til at komme i ovnen eller på grillen.

3 måder man kan stege sin and på

Vi har 3 forslag til, hvordan du kan stege din and And stegt med æbler og sveskerHer sætter du ovnen på 250 grader C og ligger anden ind på en rist, som ligger over en bradepande, med brystet ned af i ca. 20 min. Efter de 20 min. vender du anden og sætter ovnen på 160 grader C og hælder derefter 3-4 dl vand i bradepanden. Husk at anden ikke må tørstege, så den skal have væske hele tiden.

Vejledningen siger, at anden skal have 35-40 min pr. kg. En god regel er, at når lårene løsner let, eller når man prikker med en stegegaffel, giver det klart saft. Når anden er færdig, sættes den ud og fedtet drypper af. Langtidsstegt dansk and Måden, man langtidssteger anden på, er her, at vi sætter ovnen på 130 grader C og fylder en bradepande med vand og smider en rist over, som vi ligger anden på. Så lader vi den stege i 4 timer, før vi vender den og steger den i yderligere 1½ til 2 timer. Stegetiden skal i alt være på 6 timer. Nu har du lækkert, mørt og saftigt kød med sprødt skind. Man kan eventuelt give lidt hård varme de sidste minutter. Andesteg på grill (kuglegrill) Der placeres en foliebakke midt i grillen på bundristen, og det varme kul fordeles udenom. Læg anden over foliebakken og læg låg på grillen. Stegetiden er ca. 1 time eller 20-25 min. pr. kg.Der tjekkes om anden er færdig ved at stikke en stegegaffel mellem lår og bryst. Kødsaften skal være klar.

Tilbehøret

Som tilbehør servers der sauce, som er lavet af andefedtet, sukkerbrunede kartofler, almindelige hvide kartofler og rødkål. Så er du klar til at sætte tænderne i en lækker mortensaften-menu. Velbekomme!
SE ALLE KATEGORY NAME ARTIKLER