Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
PLANLÆGGER Notifications
2
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS! Planner sidebar gif DET ER NEMT, SE MERE HER! Play
PLANLÆG DIN FEST
PLANLÆGGER Close
Planlæggeren følger dig rundt på siden med overblik og inspiration.
VÆRKTØJER & INDSTILLINGER
Close

Snaps til julefrokosten

Drikkevarerne

Title

Snaps til julefrokosten

Snaps til julefrokosten

Når det kommer til julefrokoster så er der er én ting som er helt sikkert og det er at der skal snaps på bordet. Er du i tvivl om hvilke snaps du skal servere, hvordan det skal serveres, så er du kommet til det helt rette sted.

Hvorfor drikker vi snaps?

Der er mange der nok har svært ved at forstå hvorfor man bør drikke snaps til en julefrokost. Der er såmænd en mening med det, ud over at få en kæp i øret. En snaps og en akvavit hjælper kroppen med at fordøje al den fede julemad, som der naturligvis også høre sig til. Men det der er helt specielt ved snaps og akvaviter er at de, kan forhøje smagsoplevelsen en hel del, måden det gøres på er at man tygger maden og derefter tager et nip af snapsen, kombinationen af maden og aromastofferne fra snapsen vil blive forstærket.

Derudover er snaps en herlig feststarter.

Hvad for en snaps skal jeg købe til julefrokosten?

En god retningslinje er at man altid har to forskellige snaps til en julefrokost, den klassiske kombination er at man starter med en mild gylden snaps og derefter begynder man på en lidt kraftigere klar snaps. De gyldne snaps og akvavitter er ofte krydret, det vil sige at de ikke bør fryses, da dette vil fjerne deres milde smag. Hvor i mod en klar snaps så som brøndum eller Rød Aalborg har en meget høj alkoholdsprocent, er lavet til at overnatte i fryseren iden den skal nydes.

Snaps er næsten ligesom vin, man begynder med den milde der har en lav alkohols procent og så arbejder man sig op efter. Man kan ikke nyde en mild krydrensaps efter man har smagt på en af de kraftfulde.

De milde snaps

Linie akvavit

Linie er verdens ældste akvavit fremstiller, de har været igang lige siden 1807. Det der gør Linie akavavit så speciel er at den norske akvavit modnes på kirsebærfade ombord på skibe, og de bliver ikke hældt på flasker før de har krydset ækvator mindst to gange. Om rejsen over ækvator har nogen egentlig effekt på smagen vides ikke, men smagen kan man ikke sætte en finger på. Det sjove ved en Linie akvavit er at man på hver flaske kan se hvilket skib den har sejlet med og i hvilken periode. En Linie akvavit bør ikke fryses ned, da den vil midste dens karateristiske aroma, hvilket vil være noget af et tab.

Start julefrokosten med at servere en Linie akvavit til silden, det passer utrolig godt sammen. Så kan du samtidigt fortælle historien om at denne snaps har været nede og runde ækvator minimum to gange. Og at de først kan se hvilket skib den har sejlet med efter de har tømt flasken.

O.P. Anderson


O.P. Anderson er Sveriges ældste og mest sælgende krydresnaps. Den blev lanceret i 1891 til ære for den svenske entreprenør af samme navn. O.P. Anderson er en øklogisk akvavit på 40%, den er et klassisk eksempel på en rigtig krydresnaps. Den har en dejlig mild og rund smag, den er perfekt til folk som ikke så meget for snaps, da dens smag er dejlig behaglig.

Denne akvavit er krydret med blandt andet kommen, anis, og fennikel hvilket giver den en imødekommende smagsoplevelse, der passer perfekt til skandinavisk mad såsom sild, ål, smørrebørd eller røget laks.

O.P Anderson fik en del omtale da den spillede en rolle den danske kult film Martha fra 1967. Martha handler om en række sømænd ombord på skibet, Martha, som alle har et godt øje til den svenske akvavit. I filmen er en lang række at den tids aller største danske skuespillere, så som Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard, Poul Reichhardt og Karl Stegger bare for at nævne nogle få. Ligesom Linie akvaviten bør O.P. Anderson nydes ved stuetemperatur, for at få mest muligt ud af dens aromaer.

Både O.P. Anderson og Linie Akvavit gør meget god figur som den første snaps til julefrokosten. Da de passer rigtig godt til sild og så er de utrolig milde, så alle kan være med.

Snaps der må komme i fryseren

Til en julefrokost bør der være minimum to forskellige snaps, en mild og en der har overnattet i fryseren. Det er langt fra alle snaps der kan klare en tur i fryeren, tvært imod. Det handler meget om hvad de er lavet af og deres alkoholsprocent. Vi viser her tre klassiske snaps der bør nedkøles før de nydes.

Brøndum snaps

Det er den første snaps vi vil fremhæve. Det er en heftig sag på 40%, den kan drikkes ved stuetemperatur, men smagen vil blive forbedret markant ved nedkøling.

Brøndum Kummen Akvavit

Brøndum Kummen Akvavit er en af de ældste akvavitter i Danmark, og indeholder smag af kommen, stjerneanis, kanel, appelsin mv. på grund af det høje indhold af alkohol og den krydrede smag bør akvavitten serveres afkølet.

Rød Aalborg

Aalborg Taffel Akvavit er den originale danske kommenakvavit, som også kaldes en Rød Aalborg er Danmarks mest populære spiritus. Snapsen nydes bedst afkølet på grund af den høje alkohol procent og den stærke smag af kommen.

Når den nedkølende snaps skal på bordet, er det en god idé at sno et hviskestykke rundt om flasken, så man ens gæster kan skænke op uden udbehag.

Til en julefrokost, vil det være passende hvis man starter med enten en hjemmelavet snaps og en krydresnaps efterfulgt af en nedkølet snaps. På den måde bliver der lidt forskelligt at nyde mens man skal gennem alle julefrokostens herlige retter.

Lav din egen snaps

Hvis du er frisk på at lave et sjovt lille tiltag til julefrokost så kan du nemt lave din egen snaps. Det er slet ikke så svært som det måske lyder, det eneste du skal bruge er en klar snaps eller en god vodka og så skal du blande det med de ingredienser du ønsker din snaps skal smage af.

Her er et eksempel på en lækker hjemmelavet julesnaps:

  • 1 flaske klar snaps eller vodka
  • Skræl fra 2 appelsiner
  • Neliker efter smag
  • 1 vaniljestang

Lad det stå og trække i minimum en uge.

Hvis du vil se mere om hvordan man laver sin egen snaps så se med i denne artikel

SE ALLE KATEGORY NAME ARTIKLER