Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
PLANLÆGGER Notifications
2
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS! Planner sidebar gif DET ER NEMT, SE MERE HER! Play
PLANLÆG DIN FEST
PLANLÆGGER Close
Planlæggeren følger dig rundt på siden med overblik og inspiration.
VÆRKTØJER & INDSTILLINGER
Close

Svendegilde, svend, svendebrev

Svendegilde

Title

Svendegilde, svend, svendebrev

Klik her for at komme til det store overblik over alt om svendegilde!

Efter at have brugt de sidste 3-4 år på arbejde og skole og på at slide sig igennem de hårde opgaver og alt det lort, man skal høre på fra svendene, når de går der og driller én i hverdagen, kan man endelig selv kalde sig svend og være en af dem - og ikke mindst holde et svendegilde for alle venner, familien og kollegerne.

Det længe ventede svendegilde

Når mange starter på deres håndværkeruddannelse, vil der nok være nogen, som ser frem til det svendegilde, som de skal holde 3-4 år senere. Selvom diverse uddannelser har ændret sig de seneste år, er der noget, som ikke har ændret sig en tøddel, og det er svendegildet. Dagen, hvor alle kommer og vil fejre dig, fordi du har fået dit svendebrev og kan kalde dig svend. Nu er du mere på lige fod med dine kolleger, end da du startede som den lille nervøse lærling, der overhovedet ikke vidste, hvad han gik ind til.

Nu da man endelig er udlært og kommer til at tjene de gode penge, hvorfor så ikke holde en kanon fest? Du har råd til at give den gas og brænde nogle penge af til festen, og hvem ved, måske fortsætter den i byen, ud i den lange nat og til den lyse morgen. 

Grunden til, at vi holder vores svendegilde, er jo overrækningen af svendebrevet, som det hedder. Dette er beviset på, at du er udlært og har gennemført den pågældende uddannelse. Der findes forskellige skikke angående overrækningen af dette, om man er tømrer, murer, elektriker, bager eller noget helt femte.

Traditionen for svendegilde

Der er en tradition for, at man holder et formelt arrangement for sin mester og den virksomhed, man er blevet udlært hos. Dette kan enten gøres hos virksomheden eller på et privat sted. Det er ikke her, alle vennerne og familien kommer, men nærmere den tætteste del af familien. Det kan variere, hvordan dette arrangement løber af stablen. Nogle modtager gerne en gave som bevis på deres indstats i virksomheden.  Dette kan f.eks være en hammer med datoerne for starten og afslutningen på uddannelsen.

Det kan også være, at der bliver holdt en tale for den udlærte svend, og at man får et par rosende ord med på vejen. Dette kan være godt for fremtiden; at man har haft et godt forhold til sine medansatte.

 

SE ALLE KATEGORY NAME ARTIKLER