Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
PLANLÆGGER Notifications
2
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS! Planner sidebar gif DET ER NEMT, SE MERE HER! Play
PLANLÆG DIN FEST
PLANLÆGGER Close
Planlæggeren følger dig rundt på siden med overblik og inspiration.
VÆRKTØJER & INDSTILLINGER
Close

Title

  Det er for mange mennesker svært at finde på det rette til en tale. For at gøre det nemmere for dig, er der her i artiklen samlet nogle gode råd og tips til, hvordan du får skrevet og holdt en god tale for sølvbrudeparret.

Fokus på modtagerne

Det er samtidig vigtigt at tænke på længden af din tale. En ellers rigtig god tale kan hurtigt blive dårlig, hvis den trækkes i langdrag. Tænk derfor over, hvor lang tid din tale tager. Du bør vælge indholdet med omtanke og kun fortælle de vigtigste historier og detaljer. Sørg også for, at pointen er interessant for både bryllupsparret, men også for resten af gæsterne. Husk gerne at have et glimt i øjet, når du taler til parret.

Talens opbygning

Når du skal skrive talen, er det vigtigt, at den er spændende, underholdende, men samtidig har nogle alvorlige elementer med, samt et generelt budskab - altså lykønskningen. Herunder finder du en guideline til en god tale.

Enhver tale har en hovedperson, og det er ikke dig! Din tale skal fremhæve sølvbrudeparret. Lav en kort brainstorm over de historier, du kunne forestille dig, at parret kunne have glæde af i talen. Det vigtigste ved en brainstorming er at få så meget ned på papir som muligt, hvorefter det overflødige sorteres fra.

Når du skal finde ideer til din brainstorming, bør du tænke i eksempler og historier, da det vil være meget nemmere for dig at holde din tale, hvis den indeholder historier. Eksemplerne gør det nemmere for sølvbrudeparret og gæsterne at forstå dine pointer. Kom gerne med metaforer, eller hvis du har mod på det, så lav en lille sketch, der tager udgangspunkt i dem.

Der er mange måder at opbygge en tale på, men en klassisk og nem metode er historie-pointe-opbygningen eller pointe-historie-opbygningen. F.eks. bringer du en pointe omkring parret eller af egen erfaring, hvorefter du giver parret og gæsterne historien. Valget af fremgangsmåden afhænger af, hvilken historie du skal til at fortælle.

Det vigtigste, når du skriver din tale, er at tænke på modtagerne. Sørg for at indholdet og måden, det bliver sagt på, passer til parrets personlighed og til dem, der lytter med. Fokuser på historier, hvor alle lyttere er med, altså, hvor det ikke kun er sjovt for dig og den ene del af parret. Det er selvfølgelig tilladt at tale direkte til parret, men sørg for at få resten af festen med, når du fortæller din pointe, om det så er i en historie eller en personlig erfaring.

Udstrålingen under talen

Det er vigtigt, at du tilpasser talens udtryk til festens stemning. Du har nok allerede en idé om, hvordan stemningen til sølvbrylluppet kommer til at være, da du sikkert kender mange af gæsterne. Sørg derfor for at fortælle din tale på den måde, som du ønsker, at den skal opfattes på. Det er en god idé at have tænkt over, hvordan talen skal være, inden du skriver den - skal den være sjov eller seriøs?

Måden hvorpå du ønsker parret og gæsterne skal opfatte din tale, afhænger af måden, du fortæller den på. Ved at bruge dine følelser i måden, du taler og fortæller på, giver talen den rette stemning. Ønsker du eksempelvis en tale, der fokuserer på følelser og seriøsitet, kan du eksempelvis tænke på, hvordan en far taler til sin datter til hendes bryllup. Vis gerne dine egne følelser omkring det emne, du taler om.

Øv dig

Din tale skal ikke være perfekt, men derimod personlig. Øv den et par gange og tilpas den ud fra din feedback. Når dette er gjort, er det bare om at hygge dig, når du skal holde din tale.

Har du tendens til at blive nervøs, vil det være en god idé at øve talen inden festen. Andre gange kan det være rart at få feedback fra en ven eller et familiemedlem, inden talen holdes. Ved at øve talen mindskes risikoen for ord som "øhm", og du vil opnå en mere flydende og spændende tale. Mange vil blive distraheret af for mange pauser og for mange "øhm"-lyde.

SE ALLE KATEGORY NAME ARTIKLER