Vi bruger cookies så vi ikke glemmer dig - Læs mere - OK - skjul dette
PLANLÆGGER Notifications
2
Close FÅ OVERBLIK OVER DIN FEST Planlæggeren tilbyder løbende inspiration og værktøjer mens du planlægger din fest. Vi holder dig i hånden til den store dag. Det er naturligvis GRATIS! Planner sidebar gif DET ER NEMT, SE MERE HER! Play
PLANLÆG DIN FEST
PLANLÆGGER Close
Planlæggeren følger dig rundt på siden med overblik og inspiration.
VÆRKTØJER & INDSTILLINGER
Close

Traditioner til Barnedåben

Barnedåb

Title

Det er en tradition i Danmark, at barnet bliver døbt i folkekirken. Barnedåben skal finde sted, inden barnet fylder 6 måneder, ellers bliver barnet i stedet navngivet. For at få sit barn døbt, skal man selv kontakte sognepræsten eller kirkekontoret. Her aftales datoen for dåben, salmer mm.. En barnedåb finder oftest sted på lørdage eller søndage i tidsrummet kl. 10-13.

Gudmor og Gudfar

Når du skal udvælge din gudmor eller gudfar, vælger man oftest gode venner eller nære familiemedlemmer. Tænk fremadrettet, når du skal vælge din gudmor eller gudfar. Sørg for, at du vælger en person som du er sikker på bliver en fast del af resten af dit og barnets liv.

Der er samtidig nogle regler for, hvornår man kan blive gudmor eller gudfar. Personen du vælger skal nemlig selv være døbt. Derudover er der en afgørelse fra kirkeministeriet, (d. 31/8 1950) der siger, at en gudmor eller gudfar minimum skal have den normale konfirmationsalder, altså mindst være fyldt 13 år.

Når dit barn skal døbes, skal du finde en person, du ønsker, skal være gudmor eller gudfar. En gudmor eller gudfar er en person, som bærer barnet i kirken, og som samtidig siger ja til at blive døbt på barnets vegne ? dette kan forældrene dog også selv gøre.

Stå fadder

Faddernes oprindelige roller er, at sørge for at barnet bliver opdraget i den kristne tro, hvis forældrene skulle gå bort, inden barnet er myndigt. Der bliver i dag lagt mindre vægt på denne officielle rolle. Når man i dag bliver spurgt til fadder, ses det mere som en gestus i form af deres forhold til forældrene.

Udover en gudmor eller gudfar, skal I finde mellem 3 og 5 personer, der skal stå fadder ved jeres barnedåb. Der er ligeledes her, nogle regler for valg af fadderne. Reglerne er de samme som for gudmødre og gudfædre, altså skal man være døbt i en kristen kirke, og være mindst 13 år. Grunden til at kirkeministeriet lavede disse regler, er, at de ville sikre sig, at de valgte faddere er rustet til det ansvar, der pålægges dem. Har man meldt sig ud af folkekirken, eller har konverteret til en anden tro, er det stadig muligt at stå fadder.

Dåbskjolen

Oprindeligt var dåb forbeholdt voksne mennesker, hvor de skiftede fra almindeligt tøj, til hvide kjoler - derfra stammer de hvide dåbskjoler, som vi kender dem i dag. Den hvide kjole symboliserer renselse og renhed.

Man vælger selv i dag, hvordan ens dåbskjole skal se ud. Der findes mange modeller af traditionelle dåbskjoler, der kan købes i butikkerne. Ønsker du en unik og mere moderne dåbskjole, kan du få den designet specielt til jeres familie. Der er ingen regler for, hvordan dåbskjolen skal se ud, og der er ligeledes heller ikke påkrævet i dåbritualet, at barnet bærer en hvid kjole.

Det ses ofte, at der hører en kyse, dåbssko eller andet til dåbskjolen, hvilket dog er ekstratilbehør, der betales for udover selve kjolen. Har man ikke råd eller lyst til at købe sin egen kjole, er det muligt at spare penge ved at leje en dåbskjole. Flere og flere er begyndt at udleje dåbskjoler, så der skulle være rig mulighed for at finde en, der passer netop til jer.

Der findes en tradition(overtro) for, at barnet ikke må få dåbskjolen af, før det har sovet i kjolen. Det siges, at sover barnet sin første søvn efter dåben i dåbskjolen, giver det lykke/held.

I dag findes der mange forskellige dåbskjoler, de ses oftest i off-white eller hvide med elegante broderier i flotte kombinationer. Det har dog ikke altid været sådan. Dåb er en gammel kristen tradition, der er brugt siden middelalderen og traditionen for dåbskjolen er skiftet flere gange siden da. Helt frem til 1800-tallet kunne dåbskjolen ses med mange farver, tekstiler, dekorationer og kulører. Dåbskjolen gik dengang i arv fra generation til generation, hvorfra vi har ført denne tradition videre i dag.

SE ALLE KATEGORY NAME ARTIKLER