Nytårsaften

Hvilke traditioner er der til nytår?

I Danmark har vi flere forskellige traditioner til nytår.

Typisk kommer gæsterne lidt hen af eftermiddagen mod aftenen også bliver der som en tradition set Dronningens Nytårstale hvor dronningen snakker om året der er gået. Den første royale nytårstale blev oprindeligt holdt ved de kongeliges nytårstaffel. Men det første oprindelige nytårstale blev afholdt af Kong Christian X i radioen den. 1 januar 1941. Derefter går nytårs middagen i gang.

I gamle dage spiste man typisk fisk til nytår, men det er en lille del af menuen i dag. Hamburgerryg og grønlangkål er dog en ret traditionel spise. Dog er der rigtig meget forskelligt slags mad som der bliver spist i dag.

Bordbomber og fyrværkeri er også en stor tradition til nytår. Samt champagne det skal der være til når klokken slår 12 og vi springer ind i det nye år.

Det er også en stor tradition at der er fjernsynet skal ses 90 års fødselsdag, som bliver afsendt lige før midnat hvert år. Efter klokken 12 bliver der bliver der sunget "Velkommen nytår og velkommen her".

Hvis man er barn eller ung til nytår er der også mange der går rundt og laver ballade fx putter barberskum på vinduerne.